• Rareș-Andrei Dinu

Un An Nou. Temeri și Speranță

Inițial, voiam să scriu despre cum a fost anul meu. După aceea, m-am gândit să înșir câteva amintiri din ultimii zece ani. Mi-am zis că nu ar fi fost prea interesant și ar fi devenit puțin prea personal. Am încercat să fac un top al filmelor apărute în ultimul deceniu, dar nu sunt capabil să întocmesc ierarhii. Apoi am realizat ceva. Am realizat că nu ar avea sens. Pentru că nu asta îmi preocupă mintea acum.

Este finalul unui deceniu, iar gândurile mele se îndreaptă mai mult ca niciodată către prezent și către viitorul ce are să izvorească din el. Și mă tem.


La nivel personal, am avut un an decent. Chiar bun. Am coordonat producerea a două reviste, proiect pe care îl consider o reușită, am învățat multe lucruri, am crescut, am citit cărți și văzut filme bune. Am râs și am zâmbit. Cu toate astea, simt o apăsare venind din exterior, o teamă. Mă tem pentru lumea asta pe care o iubesc și care pare să fi înnebunit de-a binelea.


Încă trăim într-o lume în care vieți se sting în flăcările războiului, în care o foarte mare parte din populația planetei este privată de libertate, prinsă sub regimuri ce divinizează aroganța unor personaje grotești. Trăim într-o lume în care tot mai mulți oameni cad în plasa discursurilor naționaliste ale unor politicieni scârboși. Diferențele de opinie sunt tot mai pronunțate și dialogul rațional pare a deveni o specie pe cale de dispariție. Trăim într-o lume în care xenofobia, homofobia și rasismul continuă să înăbușe iubirea.


Unii s-ar întreba de ce îmi pasă mie de toate astea. Păi îmi pasă pentru că este lumea mea. Sunt cetățean al planetei Pământ și îndrăznesc să îmi iubesc toți concetățenii. Și tocmai de-aia îmi pasă.

Și tocmai de-aia mă tem pentru prezent și mă tem pentru deceniul ce urmează. Și cu toate astea, eu încă sper. Sper pentru că sunt incapabil să renunț la speranță.


Sper ca în anul ce vine să vă pese și vouă. Și mai sper să aveți și voi speranță. Sper să râdeți pe cinste și să iubiți cât mai mulți oameni. Poate chiar și, de ce nu, pe străinii ce trec pe lângă voi pe stradă. Pe boschetarii ăia mirositori ale căror povești nici ei nu le mai știu, pe caserița de la gară, pe polițistul din intersecție sau pe controlorul din autobuz. Sper ca în anul ce vine să învățați lucruri noi și să cunoașteți cât mai mulți oameni ce nu sunt de acord cu voi. Sper să dezbateți și să vă onorați opiniile cu argumente, iar mai apoi să vă dați mâna prietenește.


Sper ca în anul ce vine să fim toți puțin mai mult... oameni.

0 comments

Recent Posts

See All