• Rareș-Andrei Dinu

The Game is Over

Era inevitabil.


Game of Thrones a fost și va rămâne un serial-fenomen și ar fi o eroare prea mare din partea mea să nu scriu câteva cuvinte despre el.

Nu vreau să pretind că ar fi cel mai bun serial de până acum. Pentru că nu este cel mai bun. Cel puțin nu pentru mine. Și oricine l-a văzut știe că nu este perfect. Însă nu încape dubiu că a fost cel mai mare, cel mai abițios și cel mai de succes serial ce a cunoscut vreodată micile ecrane.


Tărâmul fantastic conturat de Martin, moștenind complexitatea Pământului de Mijloc și pus fiind în contrast cu un context realist și, oarecum, cinic, va rămâne cu siguranță în istoria genului. Producțiile high-fantasy (adică cu ființe magice în lumi medievale) de pe ecranele mici și mari au avut întotdeauna dificultăți în a cunoaște succesul. După reușita legendară a lui Peter Jackson sub forma trilogiei Stăpânul Inelelor, în care a adus la viață munca de o viață a lui J.R.R. Tolkien, mulți au încercat să copieze formula acestuia, însă fără prea mari rezultate. Asta până când HBO a pus ochii pe cărțile lui George R. R. Martin.

Martin, un fan convins al lui Tolkien, dar și un scriitor cu origini în SF și scenaristică, a născut ideea unui univers fantastic în care stereotipurile sunt întoarse pe dos. Prințul cel chipeș se dovedește a fi un nemernic sadic, protagonistul cu o morală impecabilă nu supraviețuiește în capitala plină de politicieni alunecoși și, bineînțeles, cei vestiți de profeții și ierarhii genealogice, nu ajung pe tron.


Ceea ce a reușit HBO, prin sezoane întregi de fan-service și un marketing cel puțin agresiv, dar și printr-o planificare atentă și o cinematografie impecabilă, este un fenomen fără precedent. În 2019 nu mai putem vorbi despre tocilarii aceia stereotipici din filme care sunt disperați după dragoni și cavaleri și nici despre copiii aceia „șmecheri” care îi iau peste picior. În 2019, atât tocilari cât și copii șmecheri, oameni din toate categoriile culturale și toate grupele de vârstă discută despre ser Jaime Lannister, despre dragoni și despre conflictele scenei politice din Westeros.


După cum știți, ultimul sezon al seriei a nemuțumit destul de multe persoane. Eu însă am decis să îi iau apărarea.

În primul rând, ultima jumătate a ultimului episod m-a uns pe suflet. Pe de-o parte pentru că am o slăbiciune personală pentru epiloguri, pe de cealaltă parte, pentru că sunt mulțumit cu soluția propusă de Tyrion. Bran pare a fi într-adevăr cel mai capabil om pentru conducerea regatelor. Iar faptul că Jon s-a întors în nord, încheind serialul cu o scenă reminiscentă primei scene din serial și, după atâția ani în care a fost prins între datorie și iubire, devenind un om liber, nu mă poate face decât să aplaud.

Și nu sunt de părere că Night King a fost învins prea ușor. Arya a fost o alegere neprevăzută, dar corectă și nu spun asta doar pentru că este unul dintre personajele mele preferate. O spun pentru că Night King este cel mai apropiat lucru pe care l-am putea avea de un zeu al morții. Și da, știu că este vorba de un lait motiv al serialului, nu al cărților, dar aceasta este concluzia serialului, nu a cărților.

What do we say to the God of Death?
Not today!

Și până la urmă Night King nici nu era marele rău al poveștii. Nici Cersei Lannister. Nici Daenerys Targaryen. Marele rău din Cele Șapte Regate a fost întotdeauna Tronul de Fier. Toate conflictele, toate morțile și pierderile, familiile dezbinate și lacrimile vărsate au fost cauzate de setea de putere și o mentalitate arhaică bazată pe succesiuni de sânge. Iar tronul este distrus.Westerosul este eliberat de sub tirania psihică a tronului, acesta fiind topit de Drogon într-o scenă absolut superbă. Ultimul dragon în viață scapă lumea de năpasta trecutului, împlinind astfel misiunea mamei sale adoptive.


Probabil că mulți nu sunteți de acord cu mine. Și nici nu o să fiți. Însă nimeni nu poate nega calitatea excepțională a producției și succesul comercial pe care l-a avut seria. Serialul a reușit să spargă barierele nișei în care părea a se încadra, iar simplul fapt că atât de mulți oameni, atât de diverși, vorbesc astăzi despre dragoni, regi și vrăjitoare reprezintă un testament incontestabil al triumfului Game of Thrones.

0 comments

Recent Posts

See All