• Rareș-Andrei Dinu

Tesla - darul ce a trecut neobservat


Îmi este o oarecare rușine că am aflat de filmul ăsta abia la o lună după ce a apărut. Cu atât mai mult cu cât am de ceva timp o admirație specială pentru Nikola Tesla și mai este și interpretat de unul dintre actorii mei preferați. Pe de altă parte, este de înțeles că nu am aflat de el, ținând cont cât de puțin a fost promovat. Ceea ce este regretabil, pentru că, deși nu este perfect, cu toate limitările sale vizibile de buget, filmul Tesla este un dar, ca o gură de aer proaspăt. Este un biopic, însă este un biobic atipic, despre o personalitate și mai atipică.Ethan Hawke aduce la viață, într-un mod alert și calculat, un Nikola Tesla care deja și-a câștigat o oarecare faimă în comunitatea științifică, care a părăsit Europa pentru Statele Unite și care se zbate pentru ca darul descoperirii sale să ajungă la cât mai mulți oameni, gratuit. Idealismul inventatorului este aproape egal cu geniul său, ceea ce naște o serie de naivități ce îl fac să își neglijeze viața personală și să se lase adesea jucat pe degete. În multe dintre scene, acesta rămâne pasiv, aproape absent, însă personalitatea sa capătă culoare de fiecare dată când începe să explice, în termeni foarte accesibili, mecanismele ce prin contur în mintea sa. În urma acestui biopic, Nikola Tesla rămâne un mister. Una dintre temele centrale ale filmului este faptul că nu poți cunoaște cu adevărat o personalitate care a trăit cu o sută de ani în urmă, mai ales una precum acest individ închis în el, a cărui minte deja proiecta schițele zilelor noastre.


Eve Hewson o joacă pe Anne, vocea ce te ghidează prin întâmplările filmului într-o manieră apropiată de cea specifică documetarelor. Fiica unui important investitor, această este una din femeile ce l-au simpatizat pe Tesla, cu toate că el nu putea fi mai puțin interesat. Perspectiva sa este una mai puțin întâlnită la genul acesta de narator, întrucât îl privește în prisma a tot ceea ce a urmat. Personajul lui Eve trăiește la finele secolului XIX, însă vocea ei ne vorbește din secolul XXI, din lumea pe care Nikola Tesla a visat-o cândva.


Kyle MacLachlan (cunoscut pentru Dune sau Twin Peaks), apare în rolul lui Thomas Edison, fără de care povestea lui Tesla nu ar putea fi completă. Deși un inventator talentat, Edison este și un om de afaceri, un antreprenor respectat și ușor arogant, a cărui viziune despre știință și scopul acesteia în societate contrazice aproape poetic idealismul lui Tesla. Spre deosebire de alte producții, filmul acesta nu îi atribuie lui Edison eticheta de diavol capitalist, ci îl prezintă, la fel ca pe Tesla, drept un personaj complex, cu o minte sclipitoare și cu mult defecte.


Înainte să văd Tesla nu mai auzisem de regizorul Michael Almereyda, însă acum de-abia aștept să îi caut și celelalte filme. Stilul său nu îl pot caracteriza decât drept curajos. Limitările impuse de buget și depărtarea de convenții dau filmului o aromă de teatru independent. Își asumă foarte multe riscuri, experimentând atât prin regie cât și prin scenariu. Uneori nu merge poate atât de bine pe cât s-ar fi așteptat, iar mulți cinici ar putea găsi destule motive pentru a critica filmul. Eu unul însă apreciez faptul că într-o vreme în care formulele din cinema sunt atât de clare și aproape sterile, un regizor a îndrăznit să încerce lucruri la care puțini s-ar fi gândit. Anacronismele sunt la tot pasul. De exemplu, există o scenă în care Anne deschide un MacBook și arată publicului cum Tesla are doar patru fotografii pe Google. Momente precum acesta sau cel în care Thomas Edison și Nikola Tesla se bat cu înghețată sunt motivul pentru care mă bucur din suflet că am văzut filmul acesta.


Laptopul pe care scriu aceste rânduri, boxele la care ascult muzică și rețeaua de internet prin care vor ajunge la voi, toate au fost visate acum mai bine de un secol de acest personaj unic prin felul său de a fi. Era un om cum nu ai să mai vezi pe stradă, iar filmul acesta este un film cum nu ai să mai vezi în cinematograful din mall. Tesla promite o experiență stranie, nicidecum perfectă, dar rară.0 comments

Recent Posts

See All