• Rareș-Andrei Dinu

Rareș își dă cu părerea despre Pop-Art

Updated: Apr 25, 2019

În ultimele câteva luni m-am scufundat într-o micuță obsesie privind curentul numit Pop-Art și consecințele fascinante ale acestuia. Am citit oleacă, m-am uitat la ore de clipuri, am cheltuit poate mai mult decât s-ar fi cuvenit și, într-un final, mi-am format o părere. A se ține însă cont că sunt un amator mucos și că toate cunoștiințele mele privind domeniul sunt, în cel mai bun caz, rudimentare.


La începutul secolului trecut imaginile abstractizate ce priveau in interiorul fiintei umane păreau a fi reperul principal în jurul căruia gravita arta. Însă lumea se pregătea de o schimbare radicală. Iar arta a urmat-o. Astfel a apărut schimbarea de macaz reprezentată de Pop-Art. Curentul s-a născut relativ concomitent în Regatul Unit și în America, reprezentând o întoarcere a atenției către exterior, printr-o tranziție treptată a imaginilor comerciale în lumea artelor fine.


Cum a început totul?

Apariția curentului a fost marcată de emanciparea separată și concomitentă a trei artiști: James Rosenquist, Roy Lichtenstein și Andy Warhol.


Drowning Girl (1963), Roy Lichtenstein

Roy Lichtenstein a fost singurul dintre cei trei care a intrat în contact cu artele fine înainte să devină un reprezentant al Pop-Art-ului, începându-și cariera prin expresionismul abstract. Faima acestuia a fost atinsă însă de-abia prin lucrări Pop-Art precum Drowning Girl (1963), cu toate că schimbarea bruscă din stilul acestuia a atras destule vorbe rele din partea criticilor vremii.

Revista Life scria despre acesta într-un articol intitulat Is He The Worst American Artist?.


James Rosenquist și-a început carira ca artist comercial la 18 ani, fiind realizator de semne publicitare. Anii petrecuți în publicitate au servit drept educație în domeniul tehnicii pentru Rosenquist, care și-a luat experiența acumulată în acest domeniu și a exploatat-o mai apoi în calitate de artist pop, având primele sale expoziții solo în 1962 și 1963. La început, lucrările sale au fost văzute de critici ca fiind lipsite de originalitate și fără un înțeles profund. Ceea ce făceau de fapt lucrările sale era o mutare a atenției de la interiorul misterios și deja arhi-exploatat de către expresioniști către exterior. Arta sa privea la lumea din jur, la societatea actuală și la estetica sa mult prea des considerată trivială.


President Elect (1960-61), James Rosenquist

Probabil cel mai fascinant și mai emblematic reprezentat al curentului a fost Andy Warhol (n. Andrew Warhola). Venind tot din rândul artiștilor comerciali, Andy a luat cu asalt lumea artelor fine, transformându-se pe sine însuși într-o elaborată operă de artă. Fascinat de lumea capitalismului și producția în masă, și-a botezat studioul din New York „The Factory” și a exploatat în întreaga sa carieră imaginea societății. Temele principale ale lucrărilor sale au fost capitalismul, celebritatea și, spre finalul carieri, moartea. Prolific și mai presus de orice mediu, Andy Warhol a creat (prin pictură, fotografie sau chiar film) o imagine boemă a unei lumi nebune, aflate în continuă fugă. Acesta a lăsat în urmă mult prea multe lucrări fascinante pentru a putea fi alese câteva mai reprezentative. Așa că vă las o un videoclip :)

Și ce părere are Rareș despre acest curent?

Parerea mea este că lumea, așa cum o vedem și o cunoaștem astăzi nu ar fi aceeași fără să fi existat Pop-Art-ul. Și, în același timp, cred că acesta a fost inevitabil. La mijlocul secolului douăzeci, lumea s-a schimbat mult prea radical pentru ca arta să nu se schimbe și ea.

Cu toate că mulți critici i-au acuzat pe artiștii acestei mișcări de lipsă de originalitate sau profunzime, sunt de părere că aceștia au dat dovadă de o sensibilitate aparte, reușind să privească cu adevărat lumea înconjurătoare, să treacă peste trivialitatea cu care oamenii sunt obișnuiți să o perceapă, descoperindu-i absurditatea și frumusețea.

Dacă asta nu este artă, nu știu ce este.


Vrei să îți formezi propria părere?

Uite aici sursele cu ajutorul cărora m-am familiarizat eu, cât de cât, cu subiectul:

  • Pop Art: A Colourful History de Alastair Sooke

  • Andy Warhol de Wayne Koestenbaum

  • Pop Art de Dan Grigorescu

  • Andy Warhol Giant Size de Dave Hickey

  • A Case For Andy Warhol | The Art Assignment | PBS Digital Studios (LINK)

  • Andy Warhol: A Master of the Modern Era - A Documentary (LINK)

  • Andy Warhol: Pop Art King (LINK)

  • Andy Warhol - The Complete Picture (LINK)

0 comments

Recent Posts

See All