• Rareș-Andrei Dinu

Rareș își dă cu părerea despre Articolul 13

Luna aceasta, Parlamentul Uniunii Europene a aprobat o directivă privind drepturile de autor pe piața digitală. Cel mai controversat și mai mediatizat articol al directivei cu pricina este Articolul 13, despre ale cărui consecințe se spune că ar putea schimba radical fața Internetului european.


În urma aprobării directivei, platformele precum YouTube, Facebook, Twitch ș.a.m.d. vor deveni direct responsabile pentru conținutul încărcat de acestea. Astfel, pentru a evita să fie date în judecată, este foarte posibil ca platformele să implementeze noi algoritmi de filtrare a conținutului ce se dorește încărcat pe acestea. Astfel, concepte precum „fair use” nu vor mai putea funcționa.


Care ar putea fi mai exact efectele?


S-ar putea ca streaming-ul și live-ul să nu mai fie permise nici ele, pentru că platformele ar trebui să aibă încredere în utilizatori că nu vor încălca drepturile de autor în timpul live-ului. Spre exemplu, dacă cineva ascultă o melodie a Arianei Grande în timpul unui stream pe Twitch, Ariana Grande are tot dreptul de a da în judecată Amazon (compania mamă a platformei).

Cel mai probabil, platformele nu vor mai oferi aceeași libertate utilizatorilor mici.

Cel mai probabil, YouTube se va orienta către companii de producție în care pot avea încredere sau nume consacrate, ceea ce ar face apariția noilor creatori de conținut mult mai dificilă. Dacă până acum părea că este din ce în ce mai ușor să îți manifești creativitatea în mediul online, în curând vom face un mare pas înapoi în această privință. Să nu mai spun de oamenii care își câștigă traiul din creere de conținut de genul acesta în prezent. Oameni ca Mikey Hash nu vor mai putea realiza emiziuni precum Doza IT, iar critici precum Recenzii Filme Cinema nu vor mai avea nicio șansă de a crea videoclipuri folosind cadre din filmele pe care le analizează, iar Lindsay Ellis sau cei de la Channel Awesome nu vor mai putea fi vizionați de pe teritoriul UE. Ceea ce influențează într-un mod negativ și nenecesar veniturile unor oameni ce muncesc enorm pentru a crea conținut caitativ și responsabil.


Nu numai platformele video vor fi afectate de aceste schimbări. Pinterest, Tumblr., unele părți ale Wikipedia și chiar și platformele de blogging ar putea fi victime ale unei interpretări prea aspre a directivei.


Este Articolul 13 chiar sfârșitul Internetului așa cum îl știm?


Cel mai probabil, nu.

Trebuie însă să fim conștienți că TOATE ACESTEA NU SUNT CERTITUDINI. Parlamentul European a votat o directivă. Asta înseamnă că fiecare țară va decide cum să o implementeze. Iar platformele vor decide pe cont propriu cum se vor adapta.

Cea mai mare problemă a directivei este abiguitatea acesteia și multele cazuri pe care aceasta nu le prevede în mod specific.

Un scenariu foarte plauzibil este și acela în care companiile mari precum Google, Facebook sau Amazon vor reacționa prin a opri diverse servicii în țările implicate, forțând firmele ce depind de acestea să pună presiune pe legiuitori și să repare încurcătura cauzată. Nu ar fi prima oară.


Cu toate că Articolul 13 are într-adevăr potențialul de a îngrădi destul de mult creativitatea, mă simt nevoit să recunosc că nu elimină dreptul la liberă exprimare. Opiniile pot fi în continuare exprimate. Oamenii vor putea în continuare să încarce conținut atâta timp cât le aparține în totalitate sau dețin drepturi pentru a-l folosi. Reglementări și compromisuri de comun acord între micii creatori și marile companii de media ar putea duce la un viitor nu atât de negru pe cât ar putea părea acum.

Ideea este că faptul este deja consumat, directiva a fost deja aprobată. Așadar, nu ne rămâne decât, în primul rând, să o înțelegem și, după ce am înțeles-o, să sperăm și eventual să ne exprimăm dorința ca aceasta să fie aplicată într-o manieră rezonabilă.
Bineînțeles, nu știu nici dacă eu am înțeles-o chiar atât de bine. Așa că vă recomand să vă informați din cât mai multe surse și să vă formați o opinie proprie. Vă las mai jos câteva dintre colțurile de Internet prin care m-am plimbat eu încercând să descopăr cât mai multe despre Articolul 13.

PS: Nu, să ieșim din UE nu este o soluție fezabilă.

0 comments

Recent Posts

See All