• Rareș-Andrei Dinu

MirrorMask - Filmele lui Rareș #1

Updated: Aug 9, 2020

Înainte de toate, aș vrea să explic care-i faza cu a doua parte a titlului. Mi s-a năzărit mie zilele astea să fac o serie de postări despre filme. Și m-am gândit mai apoi despre ce filme să scriu. Am decis să scriu despre filmele care îmi plac și care nu sunt tocmai populare. Filmele alea care nu sunt pentru oricine. Așa că nu o să scriu despre filme cu supereroi sau francize de succes precum Star Wars. Cel puțin nu în seria asta de postări. O să scriu despre filme care nu sunt pentru toată lumea, dar care pe mine unul m-au vrăjit.


MirrorMask a apărut în anul 2005, regizat fiind de Dave McKean și cu scenariul scris de Neil Gaiman, pe baza poveștii croite de McKean. Colaborarea dintre cei doi nu era o premieră, însă era pentru prima dată când se petrecea în mediul cinematografic. Înainte să fie regizor, McKean fusese ilustrator, realizând toate coperțile seriei de bandă desenată The Sandman, serie ce i-a adus lui Gaiman succesul.


Povestea o are în centrul său pe Helena (jucată de Stephanie Leonidas). Helena este o adolescentă ce lucrează la circul părinților săi. Și detestă acest fapt, dorindu-și o viață normală, fără spectacole și scamatorii. Dorința fetei pare a se adeverii atunci când mama sa se îmbolnăvește și se mută într-un apartament. Odată cu mutarea, viața sa și a familiei sale devine una gri și deprimantă. Așa se face că începând cu actul al doilea al filmului, Helena evadează din anosta sa realitate, pătrunzând într-o lume fantastică.


Lumea alternativă în care ajunge Helena este conturată prin desene ce par desprinse din ilustrațiile lui McKean, o lume populată de pisici înaripate cu chipuri omenești, pești ce înoată prin aer și cărți zburătoare, o lume unde oamenii din lumea reală își găsesc reflexii, transformate prin măști și costume bizare în personaje de poveste.Odată ajunsă în această lume magică, Helena este confundată cu reflexia sa, o prințesă sinistră ce părea a întruchipa toate aspectele negative ale subconștientului său. Astfel începe cu adevărat strania aventură a Helenei, aventură prin care aceasta nu ar fi putut trece fără ajutorul lui Valentine.Valentine (jucat de Jason Barry) este un jongleor, reprezentând un ecou clar al circului de care fata încercase să se rupă. Acesta devine consilierul și călăuza Helenei prin acea lume plină de surprize. Valentine este poate cel mai uman personaj din acel univers, învingându-și fricile și instinctele de autoconservare pentru a sta alături de tânăra sa prietenă până la final. Descoperind curajul.

Alte personaje importante cu care fata are de-a face sunt Anti-Helena și cele două regine, Queen of Shadows și Queen of Light, amândouă fiind jucate în mod deloc întâmplător de Gina McKee, aceeași actriță care o joacă pe mama Helenei.


Încă din primul minut al filmului, originile de artist grafic ale regizorului se fac simțite în direcția artistică. Cadrele filmate se aseamă adesea cu paneluri rupte dintr-o bandă desenată, iar efectele speciale reprezintă o reală inovație artistică, oferind filmului un aspect din ce în ce mai expresionist pe măsură ce acțiunea se îndepărtează de realitate. Imaginile ușor difuze, efectele amețitoare și o poveste nu foarte complicată, pusă pe seama unor personaje care mai de care mai simpatice, se împletesc armonios, primind privitorul cu brațele deschise într-un univers bizar, oarecum primitor și absolut imprevizibil.MirrorMask este un film unic. Poate că nu este perfect, poate că nu este pentru oricine, însă pentru mine va fi întotdeauna o plăcere să îl revizionez.

0 comments

Recent Posts

See All