• Rareș-Andrei Dinu

★Hamilton★


Nu știu dacă am mai spus asta aici până acum, dar trebuie să mărturisesc din capul locului că am un soft-spot pentru musicaluri. Les Mis, Notre Dame de Paris, Sweeney Todd, Rent și multe altele. Ador comuniunea dintre muzică și storytelling. Dar nu de asta vreau să scriu despre spectacolul acesta. Hamilton nu este doar un musical bun. Este un triumf, o scânteie de creativitate dezlănțuită ce va trece cu siguranță testul timpului.


Scenariul și muzica scrise de Lin-Manuel Miranda se completează de minune cu regia lui Thomas Kail și coregrafia lui Andy Blankenbuehler conturând într-o manieră modernă o poveste veche de sute de ani, reimaginată folosind vocabularul prezentului. La scurt timp după premiera sa pe Broadway în 2015, Hamilton a devenit un adevărat fenomen cultural atât în Statele Unite cât și în întreaga lume odată cu lansarea albumului ce conține toate melodiile.

Trebuie să recunosc că în ultimii ani au existat zeci de zile, sau dacă nu chiar sute de zile, în care am ascultat de repeat playlist-ul cu piesele din Hamilton, fiind aproape obsedat de versurile acestora.


I'm past patiently waitin', I'm passionately smashin' every expectation Every action's an act of creation I'm laughin' in the face of casualties and sorrow For the first time, I'm thinkin' past tomorrow


Iar acum a apărut în sfârșit și filmarea oficială a spectacolului, având distribuția originală.


Despre ce este vorba? Despe Alexander Hamilton, unul dintre fondatorii Statelor Unite, arhitectul sistemului financiar american și fața de pe bancnota de 10 dolari. Pare plictisitor, nu? Mai ales pentru noi ăștia din estul Europei care n-avem nicio treabă cu SUA, nu? Ei bine, Lin-Manuel Miranda ia această istorie americană destul de scorțoasă și o prezintă ca fiind o poveste universală. Este povestea unui orfan imigrant sărac ce reușește prin virtutea intelectului și a dorinței sale de muncă să ajungă pe culmile succesului, dărâmând status-quo-ul și clădind o lume cu totul nouă, luptând alături de camarazi îmbătați de aceleași idealuri. Și o spune folosind un arsenal muzical inegalabil ce îmbină stiluri precum hip-hop, pop sau R&B.


Sunt foarte multe lucruri pe care le-aș putea lăuda la Hamilton, însă ceea ce eu unul apreciez în mod special, cel puțin din punct de vedere creativ, este modul în care sunt folosite motivele. Da, mă refer la motive în sensul ăla pe care îl aveau în eseurile de bac. Există câteva versuri și linii melodice, asociate anumitor personaje sau momente, care se repetă de mai multe ori de-a lungul spectacolului, făcându-te să înțelegi mai bine emoția momentului și făcând cumva toată povestea să... rimeze. Este prima oară când văd așa ceva, folosit într-o asemenea proporție, într-un musical, iar rezultatul este remarcabil. Lin-Manuel Miranda pune un accent subtil, dar puternic, pe cât de poetic a fost destinul lui Alexander Hamilton.Aș putea să mai scriu despre cât de electrizantă este energia pe care o emană absolut fiecare actor, despre coregrafia care e parcă din altă lume, despre cât de bine este editată filmarea piesei sau despre măiestria cu care personaje istorice precum Thomas Jefferson, Aaron Burr sau George Washington sunt portretizate modern și uman, cu tot cu calități și defecte. Dar mai bine vedeți cu ochii voștri. Lin-Manuel Miranda este printre puținii oameni pe care îndrăznesc să îi numesc un genii creative, iar Hamilton este un spectacol despre istorie ce va rămâne cu siguranță în istorie.
Lightning in a bottle.

0 comments

Recent Posts

See All