• Rareș-Andrei Dinu

Good Omens: Apocalipsa ajunge pe micile ecrane

Updated: Jun 2, 2019

Acum ceva timp scriam pe vechiul blog despre un dintre cărțile mele preferate, Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Which, scrisă de regretatul Terry Pratchett și Neil Gaiman. În ultimii ani, Neil Gaiman a onorat dorința răposatului său prieten lucrând la adaptarea pentru televiziune a romanului. Și acum că a apărut în sfârșit pot spune cu mâna pe inimă că Good Omens și-a câștigat locul în rândul serialelor mele preferate din toate timpurile.


Avem de-a face cu o poveste delicioasă, atât emoționantă cât și amuzantă, despre bine și rău, despre libertatea alegerilor și natura umană. Atunci când atât Iadul cât și Raiul decid că a sosit vremea Armageddon-ului, un înger și un demon îndrăgostiți de umanitate decid că lumea nu poate sfârși astfel.


It may help to understand human affairs to be clear that most of the great triumphs and tragedies of history are caused, not by people being fundamentally good or fundamentally bad, but by people being fundamentally people.

Scenariile lui Gaiman și regia lui Douglas Mackington, alături de compozițiile lui David Arnold (cunoscut și pentru coloana sonoră a serialului Sherlock) fac din Good Omens o producție pe cât se poate de britanică. Cu toate că o bună parte din distribuția acestuia este Americană, tonul, umorul și soundtrack-ul, fie el compus din melodii originale sau hit-uri Queen, croiesc împreună o atmosfera absolut whimsical specifică producțiilor britanice.

Cartea câștigătoare a serialului este jucată prin cele două personaje principale, îngerul Aziraphale și demodul Crowley, interpretați ireproșabil de Michael Sheen și David Tennant. Cei doi actori își demonstrează încă o dată talentul, construind o prietenie bilbic ce pare rupt efectiv dintre paginile cărții.

Aziraphale este un înger. Acesta încearcă pe cât posibil să trăiască virtuos și pur, ca un înger. Însă așa cum cei șase mii de ani petrecuți pe Pământ l-au făcut pe Crowley să dobândească însușiri pozitive de la oameni, aceiași șase mii de ani petrecuți pe Pământ l-au făcut pe Aziraphale să dobândească însușiri… mai puțin divine. Sheen întruchipează cu succes atât naivitatea personajului, cât și conflictul interior dintre misiunea sa divină și prietenia sa cu un demon.

Crowley este un demon. Însă nu este la fel ca toți demonii. Dacă l-ai fi întrebat de ce aduce tentații și păcate în viețile oamenilor, ar fi spus că totul este pentru a pregăti sosirea Apocalipsei, însă adevărul este că îndrăgea prea mult lumea și oamenii pentru a permite o asemenea catastrofă. Tennant este fantastic în pielea de șarpe a unui demon ce nu a vrut niciodată să fie un înger decăzut, ci doar și-a însușit un anturaj nepotrivit.


Pe lângă Tennant și Sheen, distribuția fenomenală a serialului mai include nume precum Benedict Cumbebatch (Satan), John Hamm (Archangel Gabriel), Miranda Richaedson (Madame Tracy), Michael McKean (Mr Shadwell), Derek Jacobi (Metatron), Jack Whitehall (Newton Pulsifer), Adria Arjona (Anathema Device), Brian Cox (Death), Frances McDormand (God) și mulți alți actori excepționali.


Dacă serialul are vreun cusur, este vorba de faptul că ar fi putut fi puțin mai lung. Ritmul acestuia este puțin ciudat, mai potrivit unui roman decât unei miniserii televizate, însă odată ce te lași furat de universul poveștii nu vei mai simți această problemă.Aș putea să trăncănesc toată ziua despre Anticrist și prietenii acestuia, despre vrăjitoarea Anathema Device și profețiile familiei sale sau despre The Four Horsemen of the Apocalypse. Dar nu îmi ajung cuvintele să îmi exprim entuziasmul pentru toate acestea. Așa că nu îmi rămâne decât să vă recomand să îl vedeți cu ochii voștri.

Good Omens este disponibil pe Amazon Prime Video. Dacă nu ai cont, primele șapte zile gratuite sunt mai mult decât suficiente pentru a vedea toate episoadele. Oh, și cartea merită și ea să fie citită.

0 comments

Recent Posts

See All