• Rareș-Andrei Dinu

Eu votez. Tu?

Astăzi nu scriu nici despre filme, nici despre cărți. Uneori până și eu uit că blogul ăsta nu este dedicat recenziilor, ci este un blog personal cu opinii. De data asta, însă, chiar am ceva despre care vreau să vorbesc.

Duminica aceasta, în țara noastră vor avea loc alegeri prezidențiale.


Știu că lumea se cam strâmbă când aude de cuvinte precum „partid” sau „politică”. Dar, după câțiva ani de circ, proteste și mai mult circ, cred că a devenit destul de limpede că implicarea în asemenea chestiuni este vitală. Pentru că trăim în țara asta și pentru că suntem afectați direct de ceea cei ce ne conduc. Și pentru că o alegere corectă nu poate fi făcută decât printr-un vot cu adevărat majoritar, oferit de oameni informați.

Așadar, informați-vă.

Știu că pare bizar să vorbești despre ideologii în România. Însă, chiar dacă niciuna din multele părți ale scenei politice de la noi nu este cu adevărat de stânga sau cu adevărat de dreapta, informați-vă cu privire la viziunile candidaților. Înțelegeți ceea ce promit aceștia și felul în care percep lucrurile, pentru că doar așa puteți identifica persoana cu ale cărei idei rezonați cel mai bine.


Eu unul, în ultimii ani, am început să consum destul de multă ideologie. Am dat atenție situațiilor politice in vest, am început să citesc publicații precum The New Yorker sau să vizionez emisiuni de satiră politică precum Last Week Tonigt. Și am descoperit că, dincolo de imaginea de „circ pe bani mulți” pe care o are politica la noi în țară, aceasta este de fapt despre idei.

Despre ce fel de om ești și despre lumea în care ai vrea să trăiești.


Înțelegând mai multe, am realizat că sunt un om de stânga.

Nu, asta nu înseamnă că votez PSD. Pentru că ceea ce reprezintă PSD-ul nu este stânga. Și nu însemnă nici că sunt comunist. Mai exact, sunt un liberal de centru-stânga. Cu alte cuvinte, cred în piețe și nu dau vina pe capitalism pentru toate nedreptățile lumii, dar în același timp țin foarte mult la egalitate, detest discriminarea și naționalismul, pun progresul mai presus de tradiție și sunt globalist. Poate că e pentru că m-am uitat prea mult la Star Trek. Sau poate că sunt pur și simplu naiv.

În orice caz, în mod evident, niciun candidat nu îmi va oferi Utopia la care visez. Și cu toate astea voi vota. Voi vota cu varianta cea mai apropiată de ceea ce îmi doresc. Și la fel trebuie să faceți și voi.


Nu spune nimeni să vă strofocați să vă identificați ca fiind de stânga, centru sau dreapta sau să vă bateți prea mult capul cu asta. Este suficient să dați câteva search-uri pe Google și YouTube, să vedeți cam ce promite fiecare candidat, să vă interesați de cât de credibil este ceea ce spune și să mergeți la vot.


Am 21 de ani, ceea ce înseamnă că acum cinci an eram minor. De când am devenit major, am votat la parlamentare, la europarlamentare, la referendumul „fără penali” și mi-am exercitat dreptul de a boicota atrocitatea de referendum pentru redefinirea familiei. Iar duminică voi vota, pentru prima oară, la prezidențiale.


Pentru că este dreptul meu.

Dar și pentru că este datoria mea.

0 comments

Recent Posts

See All