• Rareș-Andrei Dinu

Dune: Întoarcerea Cititorului

Updated: Oct 31, 2020

Se întâmplă să mai iau câte o carte care mi-a plăcut în mod special și să o recitesc, uneori complet, alteori doar câteva pasaje. De obicei, asta se întâmplă la maximum doi ani de la prima lectură. Recent însă m-am întors la o carte pe care o citisem acum vreo șase ani.


Cred că eram clasa a opta când profesoara de română, să-i dea toți zeii galaxiei sănătate, mi-a recomantat să citesc această Dune de Frank Herbert, pentru că i se părea ei că mi-ar plăcea. Și cum tocmai ce apăruse primul volum în colecția 100 de lecturi esențiale de la Adevărul, i-am dat o șansă. A fost o lectură greoaie pentru nivelul meu de atunci, însă din cale-afară de plăcută. Odată cu ea, am devenit oficial cititor de SF, iar acest statut m-a urmărit toată viața, chiar și după ce am reușit să îmi diversific gusturile.

Au urmat ani în care am evoluat, atât ca om cât și ca devorator de ficțiune, și în care am dezvoltat cât de cât un simț critic.

Anul acesta, încă proaspătul imprint Armada al editurii Nemira a scos o nouă și absolut adorabilă ediție a Dune.

Întorcându-mă după atâta timp, perspectiva mea a fost, bineînțeles, una vizibil diferită. Privind-o cu un ochi critic, am putut identifica elementele specifice genului și am putut descoperii asemănări cu alte povești (printre care până și Urzeala Tronurilor). Însă consistența uimitoare a lumii conturate de Herbert a rămas aceeași.


Haide totuși să vorbim și despre carte în sine!


Dune a fost scrisă de Frank Herbert și este considerată una dintre cele mai esențiale opere științifico fantastice din istorie, servind drept reper și inspirație pentru multe alte povești viitoare, printre care, parțial, și Star Wars.

Doar ca să fie clar, în cele ce urmează mă voi referi doar la prima carte, întrucât doar aceasta a apărut până acum în noul imprint.


Acțiunea volumului se petrece în cea mai mare parte pe planeta Arrakis, cunoscută și drept Planeta Deșert sau Dune, iar în centrul acesteia se află Paul Atreides, un tânăr fiu de duce prins în conflictul politic dintre familia sa și o familie rivală. Destinul îl rupe pe Paul din luxul în care a fost crescut și îl lansează într-o călătorie în urma căreia nu avea să mai fie vreodată același. În cadrul acestei călătorii, noi, cititorii, descoperim odată cu protagonistul tainele Arrakisului, ale Mirodeniei și ale viermilor gigantici ce mișună pe sub solurile nisipoase.

Personajele sunt versatile și simpatice, găsindu-și fiecare câte o voce distinctă. Naratorul omnișcient ne descrie gândurile tuturor celor prezenți în scenă. Pentru unii cititori (printre care și eu) această tehnică poate face mai greu să se transpună în cameră, lângă personaje, însă nu este decât o altă mărturie a devotamentului autorului de a oferi o imagine de ansamblu pe cât de completă se poate.

Complexitatea lumii prezentate este poate elementul cel mai lăudabil al romanului. Se poate spune că Frank Herbert este pentru SF ce a fost Tolkien pentru Fantasy, ținând cont de cât de vastă și detaliată este construcția universului în care și-a plasat povestea. Avem de-a face cu profeții, conflicte politice și sociale, industrii ce domină întreaga economie, contraste culturale și forțe de nestăpânit ale naturii. Dune te bombardează cu foarte multe informații de înmagazinat, însă o face într-o manieră grațioasă și ușor de digerat.

Singurul lucru care m-a deranjat puțin recitind cu ochi critici cartea a fost expozițiunea introdusă puțin cu forța în dialog, în acele momente în care personajele explicau pe larg lucruri cunoscute deja de ambii participanți ai conversației. Dar pot spune că am înțeles necesitatea acestei decizii dat fiind ce urma.


În cazul în care nu v-ați prins încă, vă recomand cu dragă inimă să citiți Dune! Este o experiență imersivă într-o lume complexă populată de personaje delicioase.

Și dacă vă numărați printre oamenii ce așteaptă cu nerăbdare următoarea carte a lui George R. R. Martin, vă puteți potoli puțin pofta de conflicte politice între case rivale în universul lui Frank Herbert.

0 comments

Recent Posts

See All