• Rareș-Andrei Dinu

Dogma - Filmele lui Rareș #2

Updated: Aug 9, 2020

Printre cele mai recunoscibile nume ale filmelor independente se numără și Kevin Smith. Despre acesta sunt multe de spus, însă am ales să vorbesc în cele ce urmează despre unul dintre cele mai... controversate (cel puțin la vremea aceea) filme din cariera sa, și anume Dogma, din 1999.Dogma este un film fantastic, având la bază mitologia biblică creștin-catolică. Este un film ce înaintează, printr-o manieră umoristică, o discuție profundă. Avem de-a face cu o poveste despre anarhie, despre dorința de a te opune puterii, despre valoarea liberului-arbitru, o poveste plasată într-o lume în care există îngeri, demoni, profeți și apostoli întorși la viață, dar în care prezența divină este absentă, lăsând lucrurile să alunece către haos.

Un alt comentariu puternic realizat în film (și care a cauzat proteste în preajma premierei din partea enoriașilor extremiști) este prezentarea satirică a Bisericii Catolice. Acesteia i se conturează o imagine corporatizată și trivializată, în care Cardinalul local, interpretat de legendarul comediant George Carlin, pare a fi mai de grabă un politician preocupat în primul rând de imagine. Se aduce astfel în discuție și o distincție mai mult decât necesară între instituția bisericii și credință în sine.


Filmul începe cu disclaimerul meu absolut preferat din toate timpurile, care te introduce din prima clipă în tonul umoristic specific lui Kevin Smith, întinzând coarda glumei aducând apoi un disclaimer la primul disclaimer și mai apoi un disclaimer la disclaimerul precedent și tot așa.

Disclaimer: 1) a renunciation of any claim to or connection with; 2) disavowal; 3) a statement made to save one's own ass.

Pătrundem în acțiunea propriu-zisă făcând cunoștiință cu doi îngeri, jucați de Matt Damon și Ben Aflek. Loki (Damon) este îngerul morții, care a renunțat la cariera sa de asasin supranatural în slujba Lui, ascultând de sfatul amicului său Bartleby (Afflek), un înger însărcinat cu observarea muritorilor. Dialogul dintre cei doi este aproape în permanență unul bazat pe întrebări existențiale și dileme morale, dialog ce rareori poate fi găsit în afara filmelor independente. Iar chimia dintre Damon și Afflek pe cât de poate de prezentă. Fiecare scenă împărțită de cei doi îngeri pare smulsă din realiate, naturalețea prieteniei lor jucând un rol esențial.


În centrul filmului avem un caz intenționat tipic de The Chose One. Protagonista principală a filmului este Bethany, interpretată de Linda Fiorentino. O femeie care și-a pierdut treptat credința, Bethany este contactată de mesagerul demiurgului, Serafimul Metatron, jucat de inegalabilul Allan Rickman, pentru a fi trimisă într-o misiune divină de a slava lumea. Acesteia i se pormite ajutorul a doi profeți, însă aceștia se dovedesc a fi însuși Jay și Silent Bob.

Prophets. Two of them. The one who speaks - and he will, at great lengths, whether you want him to or not - will make mention of himself as a prophet. The other one... well, he's the quiet type, but he'll be helpful just the same. - Metatron

Jay și Silent Bob, aduși la viață ca de fiecare dată de Jason Mewes și Kevin Smith în persoană, sunt personajele ce leagă toate filmele lui Kevin Smith, oferindu-le ADN-ul caracteristic al acestuia. Jay va trăncăni întotdeauna fără oprire, spunând extrem de multe tâmpenii și scăpând uneori câte o replică surprinzător de înțeleaptă, iar Silent Bob nu va vorbi aproape niciodată, însă va face lucrul potrivit la momentul potrivit.

Celor doi profeți și lui Bethany li se mai alătură și Rufus, jucat de o altă icoană a scenei comice, Chris Rock. Rufus este cel de-al treisprezecelea apostol, ignorat de isotorie din cauza faptului că era negru. Acesta se întoarce pe Pământ ca să încerce să rectifice o eroare fatală a Bibliei, și anume faptul că Iisus era, de fapt, negru.

Acestei colecții de personaje colorate se adaugă și o muză, pe numele său Serendipity (Salma Hayek) și demonul Azrael (Jason Lee).Printr-o distribuție impecabilă și un scenariu nebunesc, decorat cu un dialog relaxat și în același timp elitist și profund, Kevin Smith reușește să facă din Dogma un film de care nu am să mă plictisesc vreodată și pe care în recomand oricui, pentru că este atât un film distractiv, cât și unul care să te facă să îți pui întrebări ce trebuie puse.

0 comments

Recent Posts

See All