• Rareș-Andrei Dinu

Discworld: Lumea plată a satirei fantastice

Updated: Dec 5, 2019

Nu sunt un consumator înrăit de „high-fantasy”. Da, iubesc din toată inima Stăpânul Inelelor, am descoperit dragostea de lectură prin Cronicile din Narnia și mă joc Dungeons&Dragons. Nu am nicio problemă cu a citi sau viziona povești populate de elfi, pitici, goblini și dragoni, însă de cele mai multe ori acestea par a fi, cel puțin pentru gustul meu, puțin prea derivate din lucrările lui Tolkien. Cu toate acestea, din când în când, mai dau de câte un univers high-fantasy care să mă cucerească. Cel mai bun exemplu este seria de cărți Discworld, creată de Sir Terry Pratchett, despre care îmi doresc de mult timp să vorbesc.

Discworld (sau Lumea Disc) este un tărâm fantastic și plat, ce se sprijină pe spatele a patru elefanți, ce stau pe carapacea Măreței Țestoase A'Tuin, care plutește neîncetat prin cosmos. Pare absurd chiar și pentru o serie fantasy? Este. Și, cu toate acestea, ceea ce face cărțile lui Terry Pratchett să strălucească este tocmai realismul pe care acesta îl utilizează, conturând o satiră. Este imposibil să citești oricare dintre cărțile acestuia fără să îți răsară un zâmbet pe buze.

Fie că este vorba de un vrăjitor incompetent, de un necromancier aiurit sau chiar de un fel de Moș Crăciun, personajele sunt pline de culoare și personalitate. Odată înzestrate cu o puternică umanitate, acestea sunt aruncate în toiul unei acțiuni pline de evenimente fantastice și neașteptate ce prezintă, într-o notă plină de umor, un comentariu vast la adresa societății și naturii umane.


Universul Discworld este explorat în peste 40 de cărți, însă acțiunea acestora nu este continuă, ci sunt grupate în alte câteva sub-serii sau volume individuale ce urmăresc destinele anumitor personaje. Poate părea foarte covârșitor, însă vă asigur că nu este nevoie să le citiți pe toate pentru a vă bucura din plin de creația lui Pratchett.

Se poate începe, bineînțeles, cu prima carte, The Colour of Magic. Sau cu altele, mai micuțe, precum Eric. Perosnal am început cu Mort (care este până astăzi volumul meu preferat din serie), care spune povestea unui tânăr ce ajunge să fie ucenicul personificării antropomorfe a morții (pe scurt, Death). La început, noul șef al acestuia poate părea înfiorător și rece, însă dă în nenumărate rânduri dovadă de bunătate și de o fire surprizător de... umană.


Sir Terry Pratchett a fost un maestru al umorului și al poveștilor pline de însemnătate. Într-o carieră din cale-afară de profilică, acesta a reușit să își distreze cititorii, plantând în același timp idei în mințile lor, idei ce se desprind din ficțiune și devin pe cât se poate de reale. Acesta rămâne unul dintre cele mai mari nume din istoria fantasy-ului și continuă să fie îndrăgit de legiunile sale de fani chiar și după tragica sa moarte din 2015, în urma unei lupte eroice cu boala Alzheimer.

0 comments

Recent Posts

See All