• Rareș-Andrei Dinu

BoJack Horseman. Unic, intim și bizar


BoJack Horseman tocmai s-a terminat. Dacă ați urmărit serialul, felicitări și sper că simțiți același gol în stomac pe care-l simt și eu acum că e gata. Astăzi însă nu scriu pentru voi (deși puteți citi, nu mă supăr), ci pentru cei ce încă nu au gustat din aroma stranie a ceea ce pot spune împăcat că este cel mai uman serial de animație și/sau comedie și/sau dramă pe care l-am văzut vreodată.

Un serial despre un cal vorbitor.


În cele ce umează, aș vrea să scriu despre cum a început totul și despre cele două nume pe care nu le auzim suficient de des, deși lor li se datorează întregul fenomen cultural reprezentat de BoJack Horseman.Raphael Bob-Waksberg și Lisa Hanawalt

Acum vreo zece ani, un tip pe nume Raphael Bob-Waksberg s-a trezit cu o idee. O idee pentru un serial de animație, având ca personaj principal un cal vorbitor, fost actor de sitcom, retras și măcinat de depresie și vicii. După ce a stârnit, cumva, interesul unei companii de producție, avea nevoie de un aspect pentru noul său serial.

A apelat la ilustratoarea Lisa Hanawalt. Stilul Lisei era unul foarte diferit de ceea ce te-ai aștepta să vezi în animație, în primul rând din cauza texturilor sale. Dar avea o pasiune specială pentru desenat cai antropomorfici, ceea ce o făcea alegerea perfectă.


Întâlnirea dintre ideea deja absurdă a lui Bob-Waksberg și stilul bizar al Lisei Hanawalt a aprins o scânteie. Mai era nevoie doar de o platformă care să îi accepte.


Netlix intră în scenă

Producțiile originale Netflix sunt percepute de multe ori ca fiind nu tocmai grozave. Asta pentru că Netflix finanțează tot felul de idei, indiferent cât de ciudate sau ridicole ar părea. Uneori, e suficient să fii original ca să fii acceptat. Astfel, prin marea de producții mediocre, răsare uneori și câte un Stranger Things, câte un Marriage Story sau... BoJack Horseman.

Probabil că nici un alt studio nu ar fi primit cu brațele deschise o asemenea idee, de la o echipă fără experiență în domeniu.

Însă Netflix le-a dat o șansă.

Iar rezultatul a fost, puțin sus, miraculos.


Atât de absurd și totuși cutremurător de real

Încă din primele episoade descoperim cât de tulburată este existența lui BoJack. Cu toate că sitcom-ul ce l-a făcut celebru s-a terminat cu ani în urmă, BoJack este încă urmărit de trecut, disperat în sinea sa să recâștige gloria de odinioară, Acesta însă se auto-sabotează constant prin aroganță și vicii, rănindu-se atât pe el cât și pe cei dragi. Aleargă după fericire, deși nu o poate atinge atâta timp cât nu cree că o merită.


Cele șase sezoane ne poartă prin călătoriile lui BoJack și ale prietenilor săi prin încercările vieții, prin depresie și revenire, prin dependență și vindecare, prin tristețe și succes. Oh, și toate astea fiind o comedie. Umorul este nelipsit. Fiecare moment tensionat, trist sau dramatic este tăiat aproape chirurgical cu câte o poantă. Sunt foarte multe glume privind, bineînțeles, animalele și foarte multe referințe la absurditatea lumii din show-business-ul american.


Influențe?

Dacă e să mă gândesc la lucruri cu care aș putea asemăna BoJack Horseman, cred că pot să îl văd doar ca având anumite elemente colectate și adaptate de ici-colo. Există asemănări cu serialul Californication, în mare din cauza tentei nihiliste pe care o capătă uneori lucrurile . Avem de-a face și cu o tentă de The Simpsons, evident, în special privind felul în care povești extrem de triste pot fi spuse fără a renunța la umor. Se aseamănă puțin și cu SouthPark, prin comentariile sale la adresa societății. Cel mai probabil sunt și multe alte influențe pe care nu le-am băgat de seamă sau pe care nu le cunosc. Oricum, dincolo de orice asemănare, BoJack Horseman rămâne original. Ba chiar mai mult. Rămâne unic.Nu contează cine ești sau ce gusturi ai. Nu contează dacă preferi drama sau comedia. Atâta timp cât ești om și ai trăit, atâta timp cât știi cum e să simți, vei găsi ceva în serialul acesta. Poate părea ciudat și absurd, fiind o animație axată pe un „om cu cap de cal”, înconjurat de un ansamblu colorat de personaje. Însă o dată e îi dai o șansă, vei fi, fără dubiu, plăcut surprins.
P.S: Dacă vreți să auziți mai mult chiar din gura celor responsabili pentru serial, vă las mai jos două clipuri în are vorbesc despre cum au ajuns unde au ajuns:

0 comments

Recent Posts

See All