• Rareș-Andrei Dinu

În așteptarea lui Picard

Star Trek a cucerit ecranele televizoarelor pentru prima oară în 1966. Prima serie a durat până în 1969, însă finalul acelor trei sezoane a fost doar începutul unei glorioase istorii pentru una dintre cele mai de succes francize SF. Anul acesta va fi lansată cea de a opta serie televizată, Star Trek: Picard.


Serialul va fi centrat în jurul lui Jean-Luc Picard, fostul căpitan al navei USS Enterprise din seria Star Trek: The Next Generation (TNG), jucat încă o dată de Sir Patrick Stewert. Dar până la lansarea oficială a noii serii, haideți să privim puțin către TNG și cine a fost de fapt căpitanul Picard.

În 1987, Star Trek: The Next Generation, se confrunta cu provocarea de a găsi un nou căpitan care să ocupe scaunul lăsat în urmă de James T. Kirk, interpretat în seria originală (Star Trek, 1966-1969) de William Shatner. Kirk se solidificase ca fiind un simbol central al francizei, alături de secunul său, Spock, și medicul Dr. „Bones” McKoy. Să îi înlocuiești pe aceștia părea imposibil. Era imposibil.

Așa că TNG a făcut înțeleapta alegere de a merge într-o direcție cu totul diferită. Iar această direcție a fost simbolizată cel mai bine prin distribuirea lui Patrick Stewert în rolul principal. Un actor britanic nu foarte cunoscut, obișnuit mai mult cu scena de teatru și piesele lui Shakespeare, chel și în vârstă de 47 de ani venea în locul tradiționalului eroul de acțiune interpretat de Shatner.


Jean-Luc Picard a preluat conducerea navei USS Enterprise când deja era renumit în Flota Stelară pentru bătăliile conduse de acesta și pentru lunga istorie a familiei sale.

Dacă în TOS Kirk era un erou de acțiune, în TNG Jean-Luc Picard este un filosof, un explorator pașnic și adânc ancorat în codul său etic. De fapt, nimic nu îl descrie pe acesta mai bine decât o replică a ofițerului Tasha Yar.

Captain Jean-Luc Picard... You, who have the heart of an explorer and the soul of a poet.

Sir Patrick Stewert este renumit pentru rolurile sale shakespeariene, fiind un membru al The Royal Shakespeare Company, iar această afinitate se regăsește adesea și în personalitatea și mimica lui Picard. Acesta se deosebește restul căpitanilor din seriile Star Trek în primul rând prin teatralitatea gesturilor sale, dar și prin preferințele sale culturale. Nu o dată s-a întâmplat ca acesta să citeze din diverse lucrări ale bardului englez. De fapt, viziunea acestuia asura speciei umane este incorporată cel mai bine într-o replică pe care Picard o preia din Hamlet și, răsucindu-i sensul, și adresând-o lui Q, una dintre cele mai puternice și omnipotente ființe din univers.


Aș putea înșira până mâine motivele pentru care Jean-Luc Picard este unul dintre cele mai importante și recunoscibile personaje din istorie științico-fantasticului, însă mai bine vă convingeți voi singuri, dacă nu ați făcut-o deja. Star Trek: The Next Generation este disponibil acum pe Netflix, iar personajul va reveni în curând în noul Star Trek: Picard.

Eu unul de-abia aștept!

0 comments

Recent Posts

See All